Meditasyon Yaparak Kendini Keşfet

 


“Meditasyon yaptığımızda aslında yaptığımız şey boş, sakin, durağan ve sessiz bir zihine girmektir. Derinlere ineriz ve gerçek varoluşumuz olan ruha yaklaşırız. Ve ruhta yaşadığımızda, aslında kendiliğinden meditasyon yaptığımızı hissederiz.”
Sri Chinmoy

Yoga yapmaya başlamakla meditasyona başlamak benzer dönemlere denk geliyor. Önce 3 , sonra 5 sonra 10 dakika derken günlük 20-40 dakika arası meditasyon yapmaya başladım. Tabii eğitmen olunca öğrencilerime de yardımcı olmak için eğitimini de almayı ihmal etmedim.

Yoga derslerine gidenler bilirler, dersin bitiminde nefes çalışması ve meditasyon yer alır. Asana (beden çalışması), paranayama (nefes çalışması) ve meditasyon (zihin çalışması) yoganın bize yaratacağı etkiyi tamamlar. Modern çağ ve dijitalleşme ile insan parçalara ayrılmış şekilde yaşıyor. Bedenle zihin birbirinden kopmakla kalmıyor, ruh arada kayıplara karışıyor. Yaşamımız için olmazsa olmazımız nefes ise bir yerlerde unutulup kaybolur.

Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve bu bir şeyi gözden geçirme, üzerinde düşünme gibi anlamlara gelir. Yani esasında meditasyon dediğimiz şey derin düşünmedir (ki esasında bu “zihnen düşünmemedir”) ve tasavvufi terimlerde bu tefekkür olarak geçer. Yani hiçbir şey düşünmeksizin gerçekleşen derin düşünmedir. Nasıl yani der gibisiniz?

Meditasyon yapmak için öncesinde illa yoga yapmanıza gerek yok. Sabah uyanınca, öğlen iş ortası veya gece yatmadan önce yatakta bile yapabilirsiniz. Olması gereken tek şey düşünmeden bir şeyleri düşünüyor olmak. Nasıl oluyorda düşünmeyi bırakabiliriz? Biz bırakmak istesek bile zihin bizi bırakır mı? Sorular, sorular, sorular…

Pratik yaptıkça gelişir. Kendini adamalı, sabırlı olmalı, aynı zamanda açık kalpli ve görüş sahibi olmalı insan. Tüm bu yazdıklarımı bir arada yapmaya da niyetli olmalı. Bu konuda yeni olanlar veya pratiğini geliştirmek isteyenler veya bir üst seviyeye taşımak isteyenler için…

Kilo vermek, sağlıklı olmak, yaşamında değişimleri gerçekleştirmek, başarılı olmak, kabullenilmek, stresten kurtulmak, huzur bulmak, gününü iyi geçirmek, rahatlamak, sıkıntı yaratan düşüncelerden uzaklaşmak, kendini keşfetmek, aşk yaşamak, sevgiyi gerçekleştirmek ve daha burada sayamayacağım bir çok şey için meditasyonu yaşamınıza katın derim.

1) Nefesini Derinleştir

Burun deliklerinden nefes alıp vermeye odaklan ve zamanla nefesini yavaşlat. Nasıl yavaşlatacağım dersen içinden say. Dört sayıda al dört sayıda ver. Bunu herkes yapabilir. İki veya Üç tekrardan sonra Beş sayıda al Beş sayıda ver. Bunu nefes kapasitene göre On sayı nefes al On sayı nefes vere kadar çıkart. Şimdi nefesini uzatıp derinleştirdin. Seni bu ana taşıyan nefesin. Nefesin olmazsa yaşadığını nasıl anlarsın? Nefesini bu anda alıyor ve veriyorsun. Dün aldığın veya yarın alacağın nefesin bu anda önemi yok. zihin hareketlenmeye, oradan oraya dolanmaya mı başladı nefesini say. Meditasyonu yaşamına katmak için en kolay yollardan biri nefese odaklanmak ve nefesi saymak.

2) Gözler açık veya kapalı

Açık bırakacağım, kapatmam gözlerimi diyenlerdensen o zaman kendine odaklanacağın bir obje veya nokta seç. Hareket etmeyen bir şey olsun mutlaka. Gözlerin kapalı olması dışardaki algının içeriye dönmesi demek. Seni zorluyorsa gözlerin açık kalsın, yeterki odağından vazgeçme. Neye odaklanırsan enerjini oraya yönlendirirsin ve onu gerçekleştirirsin.

3)  Sessiz bir alan seç

Her yerde her zaman yapabilirsin. Metroda giderken, yatakta yatarken, koltukta otururken. İdeal olanı sessiz olması çünkü amacımız dikkatimizi tek bir noktada tutmak, dağılmamak. Uyaranlar ne kadar azalırsa odaklanma kabiliyetimiz o derece artar. Kendini rahat ve sakin hissettiğin bir yer bul. Sessizlik iyileştirir.

4) Rahat Ol 

Çok çok ama çok önemli! Eğer bedenin rahat değilse zihnin de rahatlayamaz. Bu sebeple yoganın asana pratiklerini yaptıktan sonra meditasyona oturmak kesinlike daha farklı etki yaratır. Kendin nasıl rahat ediyorsan öyle otur, gerekirse yat. Bağdaş kurduğun zaman dizlerin kalçanın aşağısında kalsın ki rahat etsinler. Oturmak için bir yükselti alırsan bunu sağlarsın. Aslında amaçlanan bedenin kendini bırakabilmesi. Halen kendini tutuyorsan derin nefes al ağzından boşalt ve bedeninin gevşemesine izin ver.

5) Devamlılık

Her gün yapmaya çalıştıkça, zaman içinde daha uzun süreler zihninin rahatladığını fark edeceksin. 3-5 dakika ile başla, yeter ki başla. Hatta 30 saniye arabana bindiğinde anahtarla kontağı çevirmeden sadece otur, bekle. Zihnin egzersizi meditasyon. İleriki yaşlarda bu yaptığın egzersizlerin etkisini bir çok sinirsel hastalıktan uzak kalabilme lüksü ile yaşayacaksın, unutma !

6) Kendini keşfet

Kendi içimize dönmek için günümüz ortamı bizlere fazla fırsat yaratamıyor. Ne zaman boş kalsak, telefonumuzla vakit geçiriyor ve eskisi gibi kendimizle kaldığımız kaliteli zamanları yok ediyoruz. Meditasyonla beraber kendi içimize dönüyor, ihtiyacımız olmayanları temizlemek için fırsat yaratıyoruz. Bedenlerimize, zihnimize ve ruhumuza yeni enerjiyi getirirken, kendimizi anlamayı ve sevme deneyimini yaşamaya alan açıyor. İçerde ne varsa dışarda onu yaşıyoruz. Senin için huzurlu, sevgi dolu ise dışarda da bunu buluyorsun. Mutsuz ve kızgın olduğun zamanlarda da aynısını veriyor evren sana. Kendini takdir etme, öğrenme, gelişme ve sevmek için harika bir fırsatın var, ne duruyorsun o zaman?

7) Bağlantıda kal

Yalnız olmadığını anlamak için dene lütfen. İnsan mutsuz olduğunda, üzüntülü hissettiğinde yalnız kalmak ister, fakat aslen yanında ona destek olan birilerini arar. Mutsuzluktan kimsenin onunla olmayacağını düşünür, nasılsa onların başka işleri var, hayatları harika der içinden. Oysa hepimiz aslında bağlantıdayız. Bende senin gibi acıdan uzaklaşmak için beni mutlu edenleri yaşamaya çalışıyorum. Herkes gibi, senin gibi. Zihnin gereksiz düşüncelerden arındığında, aslında her şeyin herkesin bir olduğunu, senin veya benim farklı olmadığımızı anlarsın. Denemen yeterli!! 30 sn 🙂

8) Affedebilir misin?

Bazen içinden gelmediği, yapmak istemediğin zamanlar olacak. Bazen sıkıntı duyacaksın ve bir an önce bitsin isteyeceksin. Tüm bu zamanlarda kendine karşı affedici ol. İlla bir şeyler başarmak, her gün planlı programlı yaşamak zorunda değilsin. Olmuyorsa olmuyordur.

 

9) Eğlenmeye Bak

Eğer zevk yoksa bir şeyi yapmanın ne anlamı var. Eğlenmek ve zevk almak için kendine izin ver.

#http://www.wellbeingyoga.org/wp-content/uploads/2024/07/pexels-prasanthinturi-1051838.jpgyoga