Zor Zamanlarda da Memnun Olabilmek İçin 7 Adım

Korkularınla karşılaştığın veya zorlandığın anların tam ortasında kendi içinde memnun olabilmek haline nasıl geçebilirsin?

Hiç bir şey uçup gitmeyecek fakat yaşadığın stres azalacak ve kendin ile bağ kurup merkezine dönebileceksin.

Yaşamda ara sıra bazen ardı arkası kesilmeden yaşadığın zor anları sadece sen değil, herkes yaşıyor. Nabız düz bir çizgide atmadığını sana hatırlatmak isterim. Kalp ekg’sına baktıran biri inişli ve çıkışlı çizgileri görmüştür. Bazı zamanlar, heyecanlandığımızda veya stres yaşadığımızda bu çizgiler derinleşiyor. Bazen dibe bazen de ne yüksek noktaya ulaşıyor. Ama her zaman aşağı ve yukarı hareket ediyor.

Dünya üzerinde, ülkemizde, çevremizde, işimizde, aile yaşamımızda veya ilişkilerimizde zorluklar ortaya çıkıyor. Örneğine rastlanmamış şekilde de bu olaylar veya durumlar bizim büyümemize yardımcı oluyor.

Bazen bu zorluklar nefeslerimizi kesici, yorucu hatta tüketici olabiliyor. Krizlerle beraber zihinlerimiz bir başka aleme uçuyor ve birden o zihin içinde kaygılandıran, hareketsiz kılan veya telaşlandıran düşüncelerin içinde kayboluyoruz.

Büyük ihtimalle zihinimizdeki bu senaryolar gerçekte hiç yaşanmıyor. Ama zihin gene de durmaksızın hikayeler yazmaya devam ediyor ve sanki gerçekleşmiş gibi de duygusal iniş çıkışlar haline giriyoruz. Hayal gücümüzle yarattığımız bize korku veren imgeler ve düşünceler, bedenlerimizi etkiliyor. Sanki gerçekte bir tehdit almışız, hayal ürünleri gerçekmiş gibi beden stres tepkisinin benzer moduna geçiyor.

Memnun Olabilmek ve Gereksiz Stres

Korkutucu veya düş kırıklığı yaratacak sonuçları hayal etmeye odaklandığımızda, zihnimizde ve bedenimizde gereksiz stres ve travma ortaya çıkıyor. Ve tüm bunların aslı astarı da olmamasına rağmen… Bu yaklaşımla sorunu çözebilir miyiz? İhtimaller dışının ötesinde…

O zaman zihni gerçeğe ve sakinliğe davet etmek dışında yapabileceğin bir şey yok. Yogiler buna  Santosha  diyor. Olanı kabullenmek yani içsel memnun olabilmek. Tüm dış etkenlere rağmen, çevrede olan bitene rağmen içerde bir yerin duruma ‘okey’ olma hali. Yaşamın seni zorladığı anlarda da gönül rahatlığına kavuşabilir misin? Olana razı gelebilir misin? 

Senin, benim herkesin içinde olan bir durumdan bahsediyorum. Her zaman ulaşabileceğin bir yerde ve dış durumlara da bağlı değil. Bir vaat veya umut değil bu hal. Sende zaten varolan, sadece o kaosun içinde iç gözlerinin üstüne örtülen perdelerle göremediğin bir hal, gerçek varoluşun.

Kriz anlarında stres ve korku mu yoksa sakin ve merkezinde kalmak mı çözüme ulaştırır?

Bu senin asla üzülmeyeceğin, sinirlenmeyeceğin anlamına gelmiyor. Duygularını yoksay demiyor. Stresin, hayal kırıklığının, endişenin daha derinlerinde yer alanla yeniden bağ kurabileceğini, her ne olursa olsun iyi olacağını sana hatırlatana yeniden kökleneceğin bir yer. Memnun olabilmek; bir madalyayı kazanamasan, sınavdan kalsan, sevgilinle ayrılsan, işten atılsan, terk edilsen, sevdiğin birini kaybetsen bile ‘okey-tamam’ olabilmek. Her şeye rağmen memnun olabilmek bizi yüksek bilinçle buluşturur, yeniden bağ kurdurur diyelim.

Sinir sistemini rahatlatan yüksek bilinçle kavuşum haline ulaşmak için zor anlarda bu adımları atmayı deneyin. Hepsini yapmanıza gerek yok, birini bile yapsanız, en başta bedeninizde farkını görebilirsiniz. Sonuçta sürekli kaygı durumu yaratan bir dünyada yaşıyoruz ve bu toplumun büyük kısmının kronik stres yaşamasına sebebiyet veriyor. Kanser ve kalp krizi stresten kaynaklı ortaya çıkan hastalıkların başında geliyor.

Memnun Olabilmek Haline Adım At

  1. Nefes Her ne yapıyorsan, her ne oluyorsa ilk adım nefes alıp vermek. Nefesinin farkında ol. Çünkü nefes seni bu ana yani kurgusal senaryolar yazdığın zihinsel hallerden şimdiye getirir. Nefesi dün veya bugün almıyorsun, bu anda alıyorsun. 
  2.  Durumu Değerlendir: Gerçekte ne oluyor, ne yaşanıyor olduğunu anlamak için biraz zaman ver kendine. Gerçeklere bağlı kal. 
  3. Duygularını Fark Et: Korkudan kaçmak, onu reddetmek problemi daha da büyütür. Bedeninde gerilim, baskı, nefessiz kalmayı mı yaşıyorsun, fark et. Bunları ‘korku’ veya ‘öfke’ diye etiketlemeden izle. Takıntılı düşünce halleri yerine hissetmeye odaklan. Duygularının farkına vardığında onlar değişmeye başlarlar.
  4. Seçeneklerine Göz at: Duruma vereceğin tepkinin seçeneklerini listele, belki de aralarında hiç tepki vermemek bile olabilir. Bir hatırlatma; seçenekleri kısıtlayan zihnin, zihnin ötesine geçtiğinde aslında sonsuz olasılık olduğunu fark edeceksin. 
  5. Harekete Geç. Olması gereken neyse onun için adım at. Atacağın adım için bir süre beklemen gerekiyorsa beklemek de bir seçim. Yardım istemek de bir adım, her zaman hatırla. 
  6. Teslimiyet  Her ne adım attıysan sadece bırak ve teslim ol. Seçtiğiniz aksiyonu kontrol etme ihtiyacına teslim olmanızı öneriyorum. Gerçek, zaten kontrol bizde değil. Sonrasında başka bir adım atman gerekiyorsa, her ne ise gerçekleşecek olan, olması gerektiği zaman olacak. Korku, kaygı ortaya çıkarsa yeniden onların peşinde koşmak yerine onları bırakabilmek. Zorluklarını takıntılı bir düşünce halinde düşünmeye devam etmek yerine teslim olarak bu ana gelebilmek. Ve işte memnun olma durumu oluştu. 

  7. Nefes. Nefes al, nefes ver. Bu anda olmaya devam et. 

Tüm bu adımlar aslında seni bu ana, şimdiye taşımak için. Zihnin kurgusal senaryolarından uzaklaşıp şimdide olabilmen için. Yaşamlarımızdaki durumlar çok hoşumuza gitmeyebilir. Bazen eksik, bazen fazla bulabiliriz. Bu an memnun olma halinin olduğu an. Kim olduğunu kabul ettikten sonra bu anla anlaşmaya varmış oluyorsun.

 

SaveSaveSaveSaveSaveSave