10 Adımda Gücünü Ortaya Çıkaran Bilinçli Risk Alma Halleri

Yaşamında istekli olmadan risk alarak hareket ettiğin ve kişisel gelişimini zenginleştiren bir dönem oldu mu? Veya risk almaktan başka yapacak hiç bir şeyin kalmadığı bir içsel çatışma/yargılama dönemi yaşadın mı? Bu soruların aslında bir cevabı var. Dünyada yaşayan her kime sorsan muhtemelen aynı cevabı verir: Bilgeliğin ve içsel gücün sırrına erişenler yaşamlarında bilinçli risk alanlar oluyor.

Bilinçli alınan riskler bir anlamda içsel değişimi yaratan güçlü katalizörler. Bilinçli risk; ne pahasına olursa olsun doğru olanı yapmayı seçmek. Diğer yandan aslında korkulacak bir şey olmadığının da farkına varılması. Böyle bir kişisel devrim yaratmaya doğru yolculuk yapıyorsan, karşına çıkacak korkularla yüzleşmenin gerekli olduğunu hatırlatmam gerekir.

  • Hayır Demenin Bilinçli Risk Halleri

Özgürlüğü herkes ister, o zaman başkalarının isteklerine gerektiğinde hayır diyebilme riskini denemenin zamanı gelmiş. Şimdi ‘Evet’ cevabı ile kendinden ödün vererek kazanmaya çalıştığın, aslında kaybetmekten korktuğun ne varsa bir ‘hayır’ ile riske giriyor.

En yakın arkadaşın yemeğe çıkalım dedi. Haftalardır ilk kez o akşam yakaladığın fırsatla evde tek başına keyif yapma arzusundaydın. Canın evde kalmayı istiyor, ama arkadaşına da hayır demek istemiyorsun çünkü belki bir daha seni yemeğe davet etmeyebilir, onu kaybetmekten korkuyorsun, yalnız kalmaktan korkuyorsun veya her ne ise. Eğer evde kalıp yemeğe gitmezsen kendi isteğine öncelik vererek belki bir çok şeyi riske atacaksın. Belki de hiç bir şey olmayacak çünkü arkadaşın anlayışlı ve saygı gösteriyor. Yeniden seni yemeğe çağıracak, yeniden senle olmak isteyecek çünkü sen o akşam gelmedin diye sana olan sevgisi azalmadı. (eğer gerçek arkadaşınsa ;))

  • Boş Alanları Boş Bırakmanın Risk Alma Hali

Hiç bir şey yapmadan durduğun ne kadar an var günlük yaşamında? Televizyon karşısında bir şey yapmadan bahsetmiyorum, sonuçta orada ekrandaki görüntüleri izliyorsun. Boş boş bakıyorum desende sen baktığında oradaki görüntülerin hepsi bilinçaltına kodlanmış olarak yerleşiyor.

Hiç bir şey yapmama festivalini duydunuz mu bilemiyorum. Bu yıl ikincisi düzenlenecek festivalin kurucusu 2014’te WoopsYang isimli bir sanatçı. Derdini de şöyle anlatmış: “Uzun süredir tükenmişlik sendromu yaşıyordum. Hiçbir şey yapmadan, herhangi bir üretimde bulunmadan geçirdiğim zamanlarda, korkunç kaygılar içinde buluyordum kendimi. Bir süre sonra yalnız olmadığımı fark ettim. Dedim ki, hepimiz birlikte hiçbir şey yapmadan durursak kendimizi çok daha iyi hissedebiliriz belki…” Bir pazar günü 70 civarında insan, Seul’deki bir parkta toplanıyor ve hiçbir şey yapmıyor. Ellerinde akıllı telefon yok, bir yere yetişmek için aceleleri yok, konuşmak yok, öylece duruyorlar.

  • Kendini Savunmamanın Riziko Halleri

Gerçekten olduğun senin acı çekmeyeceğini, başkası tarafından zarar görmeyeceğini keşfettiğin zaman zırhını, kuşandığın silahları bilinçli olarak bırakma riskini alırsın. Başkalarının kazanmasına izin verirsin, riske girersin. Gerçek sen ortaya çıktığında, yani maskelerin, başkalarının beklentileri ile yaratılmış olanlar artık önemsizleştiğinde zaten kendini savunma ihtiyacın olmaz. Kendinden memnun mesut yaşarsın. Kalbini açmaktan, açılmaktan korkmazsın. Acaba kırarlar mı diye endişelenmezsin çünkü kalbinin vazo olmadığını artık anlamışsındır.

  • Aptal Görünmek veya Görünmemek, Vazgeçilmez Bilinçli Riskin Bu Olsun

Aptal görünmemek için anlamadığın bir şeyi anlıyormuş gibi yapmanın kendinden başka kimseye zararı yok. Asıl bilgelik bilmediğin bir şeyi sorma cesaretine sahip olabilmekte. (Google’a sordukların da dahil 🙂 )

  • Kendi Sorumluluklarını Sahiplenmek ve Ötesi

Herhangi bir sorumluluğun yarattığı ağırlık, o durumla ilgili korkumuzla oluşuyor. Herhangi bir korkunun yarattığı yegane ağırlık onu kendinden uzaklaştırmaya çalışmakla oluyor. Yani korkudan ne kadar kaçarsan sorumlulukların o kadar ağırlaşıyor, yükün aynı oranda artıyor. Durumla ilgili başkalarını suçlamak yerine sorumluluğu al, riske gir ve korkularınla yüzleş.

  • Reddedilmekten Çekinme 

‘Hayır’ sadece bir kelime; bu kelimeyi duymanın yarattığı korku ise kelimeler ötesi. Cesur ol! Gerçekten istediğin ne ise onu sormaktan çekinme, bilinçli risk al. Reddedilme korkusunu reddederek ‘hayır’ın korkusuna ‘Hayır’ de. 

  • Maskeli Kendinden Vazgeçme Riskini Al 

Gerçek ve oyun aynı anda olamaz. Kendini yarattığın bir dramın ortasındayken yakala ve bırakabilme riskini al. Yaşam, sen gerçeksen gerçek olur.

  • Başta Olmaktan Çekinme

Kendin keşfettiğin, risk alarak kendin bulduğun yaşamın yarattığı hazzın ötesine hiç bir şey tanımam. ‘Kendi Yolum’ dediğin her ne ise onu seçmekte çekinme. Önde olmaktan korkma. Takipçi olmak yerine takip edilen ol.

‘Ne kadar uzun yaşadığın önemli değil.. Nasıl yaşadığın önemli..’ İshak Alaton

  • Bırakmanın Riskini Yaşa

Kendi şovunu kendin gerçekleştirmeye çalışıyorsun. Planlıyorsun, yönetiyorsun, organize ediyorsun, kontrol ediyorsun. Senden yüce olanın yaşamını yönetmesine izin ver, bilinçli risk al. Zaten yaşamın %10’u senin kontrolünde, %90’ı senin tepkilerinde.

  • Hiç Kimse Ol

Herkes birileri tarafından fark edilmek, harika ve muhteşem olduğunun takdirini yaşamak ister. İstemiyorum ben diyenler; instagram, facebook hatta watsapp koyduğunuz profil fotolarınıza bakın. Ağladığınız, asık suratlı olduğunuz, sabah uyandığınız anda çekilmiş bir fotonuz mu var Yoksa en iyi, en harika, en müthiş hissettiğiniz, en beğendiğiniz fotoğrafınız mı var? Sen herkes gibi fark edilme peşinde olmaktan vazgeçip risk alırsan gerçek muhteşem sen olursun.

Gerçekte bilinçli risk almak, sonunda ışık olmayan bir tünelde olmak gibi. Ne zaman tünele girmeye cesaret etsen, aslında o tünelin geçmiş korkularınla dolu yaşamın ve yeni cesur yaşamın arasında bir köprü yarattığını fark edersin. 

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave