Yaşamın bilgeliği gereksiz olanları yaşamından çıkarmaktan oluşuyor. – Lin Yutang

Tim Ferriss’in Tools of Titans: The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers kitabından esinlenerek ortaya çıkmış bir yazı dikkatimi çekti. Kitabı henüz okumadım fakat yazımı yazarken hemen kendime edindim. Yazar ikonlar, damga vurmuş ünlüler, milyonerler ve iz bırakanlarla yaptığı özel röportajlarla edindiği yaşama dair notları bizlerle paylaşmış. 

Tim Ferris‘in kitabında Programcı ve filozof Derek Silvers ile yaptığı röportajdan esinlenilen nasıl ‘hayır’ derizle ilgili yazısından:

”Eğer herhangi bir şeye ‘İşte Buna Evet’ demiyorsam o zaman cevabım hayırdır. Yapmak veya kendine amaçladığın her ne ise eğer ‘Bu muhteşem’ Kesinlikle’ İşte Buna Evet’ hislerinden herhangi biri yoksa o zaman cevabım hayır olur” diyor.

Eğer bir çok şeye hayır diyorsan yaşamında kendini adayacağın ve yaparken muhteşem hissedeceklerine kocaman bir alan açıyorsun.

‘Eğer farkında olmazsan, bir anlamda harika olan herhangi bir şeye evet deme uzağına hızla düşüveriyorsun. Ve bu Silver’in tabirine göre ‘gemiyi batıranlar’. Çünkü gereksiz yere zaman harcamamıza sebep oluyorlar. 

Yaşamındaki hangi aktivitelere, hangi projelere veya fırsatlara ‘işte buna evet’ hissini yakaladın? Veya işte buda olsun, yani olsun bari dediklerin hangileri?

İşte Buna Evet!

Karnında ziller çalıyor, heyecandan içinde kelebekler uçuşuyor – herhangi bir aktivite, proje veya fırsat senin ayaklarını yerden kesiyor – sana sevinç yaşatıyor. Hemen başlamak istiyorsun ve aynı zamanda da tarifsiz heyecan yaşıyorsun.

  • Yani Harikaymış

Öyle heyecandan titremiyorsun ama fena da değil dediğin herhangi bir şey. Enerjini harcamak kötü gelmiyor ama seni fazla da sevinçle donatmıyor.

  • Olsa da Olur Olmasa da 

Heyecansız ve ilhamsız herhangi bir şey. Kendine bunu yapmam gerekli mi diye soruyorsun? Eh yani keşke yapmasam ama yapmam lazım dediğin her şey buna dahil.

Ne sana çığlık çığlığa ‘İşte Buna Evet’ dedirtiyor veya ne sana ‘yani harikaymış’ veya ‘ olsa da olur olmasa da olur’ dedirtiyor?

Düşünmek yerine yapmak istediğin her ne ise fiziksel hislerine göz atmanı öneriyorum. Yapmam veya olması gerekli hissine kapılmak yerine gerçekten ne hissettiğinin farkına vardığında cevap ortaya çıkıyor.

Karşına çıkan her ne ise seçim yapma lüksüne sahip olduğunu hatırlamakla başlıyor her şey. Zorunluluktan veya olması gerektiğinden dolayı değil de senin ayaklarını yerden kestiği ve kalbinin hızla çarpmasına etkisi olanı seçmeyi denedin mi? Riskleri olsa da, başkaları tarafından endişeler yaratılsa da, bilinmeyene giden bir yol üstünde olsan da… 

Varoluş, sevinç denilen kumaştan biçilmiştir. Mutluluğunuzun hizmetine verilmeyen enerji mutsuzluluğunuzu besler, çünkü enerjinin şu ya da bu şekilde harcanması gerekir. İşte sana minik bir yol haritası. Belki bu şekilde sana sevinç verecek olanı seçmen kolaylaşır.

1. Listele:

Boş bir kağıda yaptığın ve yapmak istediğin profesyonel ve kişisel aktiviteleri, projeleri ve fırsatları listele. Hepsinin altına boş bir alan bırak. (üşengeçlik yaparsan bir tek şey üzerinden gidebilirsin)

2. Hisset:

Hepsini tek tek sesli oku. Dur ve onu yaparken kendini hayal et. Bedeninde hangi hisler ortaya çıkıyor. Heyecan mı korku mu yoksa ikisinin arasında bir his mi var? Eğer emin değilsen, hissedene kadar bekle.

3. Etiketle:

Hislerinde net ol ve etiketlendir. ‘ işte buna evet’, ‘Yani harikaymış’ veya ‘olsa da olur olmasada’ Tekrar tekrar üzerinden geç.

Olsa da olur olmasada olur dediğin her şey vaktini boşa harcatan ve gerçekten seni heyecanlandıran ne varsa ona gereken enerjini ve zamanını yok edenler. Unutma, yaşam bu eh olanlardan daha değerli. 

Kendine dürüst ol; seni gerçekten bu yaşamda neler varım dedirtiyor veya neler tüketiyor?