Akıllı Cep Telefonun Duruşunu ve Ruh Halini Bozuyor – iHunch

Hepsinin yüzü gülüyor, keyifle akıllı telefonlarından mesajlaşıyorlar, sosyal medyada başkaları ile bağ kuruyorlar, internetten alışveriş yapıyorlar, emaillerini kontrol ederek haftalık programlarını organize ediyorlar fakat ihunch olduklarından zerre kadar haberleri yok maalesef.

Akıllı Cep telefonları duruşlarımızı bozuyor. Sadece boyun ve sırt ağrılarından bahsetmiyorum, psikolojik etkilerinin de altını çiziyorum.

Şu an sokakta veya ofiste veya topluma açık herhangi bir yerdeysen çevrene bak ve telefon kullanan kişilerin nasıl kamburlaştıklarını fark et. iHunch yani iKambur (bunu ben yarattım) Yeni Zelanda’lı fizyoterapist Steve August tarafından bulunan bir terim. Kamburla beraber omurgada yaşanan ciddi problemlerden kaynaklı oluşan bir rahatsızlık.

Başın normal ağırlığı 5,5 kilo. Başımızı öne 60 derece açıyla eğersek, boyunu etkileyen stres 27 kilo olur. 5 adet bowling topunu başının yerine yerleştirmiş olduğunu hayal edebilirsin. Steve August, artan oranda omuz çöküklüğü yaratan üst sırtı katılaşmış kişilerin çıktığını görünce cep telefonlarının bedenin duruşunu bozduğunu fark etmiş.

Mutsuz olduğumuzda kamburlaşırız. Korktuğumuzda veya güçsüz hissettiğimizde de kamburlaşarak içe çökeriz. 2010 yılında  yayınlanan bir makalede depresyon yaşayan hastaların başları öne eğik, omuzları çökük ve kollarının içeri tarafa dönük şekilde postürlerinin olduğunu belirtmiş. Smart (akıllı!) telefon kullananlar ve depresyondakiler aynı beden postürüne sahip. 

Yoksa insan evrimini başladığı yere mi dönerek mi tamalayacak :/ 

Bedenin duruşu sadece duygusal durumlarımızı yansıtmıyor. Aynı zamanda onlara sebep de oluyor. Health Psychology ‘de yer alan bir araştırmaya göre depresyon yaşamamış katılımcıları 2 ayrı oturuşta tutmuşlar. Birinde içeri çökük ve kamburlaşmış beden duruşuyken diğeri dik ve baş yukarıda oturuş. Deney olarak da onlarla gerginlik yaratabilecek iş görüşmesi yapmışlar. Kambur duranlar öz güveni ve duygu durumu zayıf şekilde cevap verirken kaygı tepkisi göstermişler.

Bedenin duruşu sadece özgüvenimizi ve duygularımızı etkilemiyor aynı zamanda negatif düşünce yapısını tetikliyor. 

Dik ve kambur oturma arasındaki farkı ortaya çıkaran bir çok araştırma var. Pozitif ve negatif düşünce yapımızdan, olayları hatırlama şeklimize, üretkenliğimizden yaratıcılığımıza kadar beden duruşumuz her şeyi etkiliyor.

iHunch – iKamburlaşma hislerimizi ve davranışlarımızı nasıl etkiliyor?

New York Times’ın araştırması kullanılan aletin boyutuna dikkatleri çekiyor. Küçüldükçe yani laptoptan cep telefonuna doğru gidildikçe bedende kasılma ve kapanma yani içeriye dönük depresif ruh hali yaşatan duruşun etkisi artmaya başlıyor. Ve sadece 5 dakika kullanman yeterli.

Bu telefonlar hayatımızda şu an aktif rol oynamaya devam edecek. Yeterki onları kullandığımız zaman beden duruşlarımızın farkında olalım.

Eğer onları kullanacaksak

  • Bedeninin farkında kal
  • Başını dik, çeneni yere paralel tut
  • Omuzların arkada, rahat olsun. (sanki hayali duvara dayanmış gibi.. ya da gerçeğine dayan)
  • Ayaklarını yere düz olarak bas – koltukta oturuyorsan

Boyun, omuz, üst sırt ağrıların varsa linki tıklayarak deneyebilirsin. indirim kodu: Meltem