Parmaklarımı kıpırdatmak istediğimde, bunu niyetle yaparım. Onlara hareket etmelerini söylemek işe yaramaz, hareket etmelerini istemek de. Hadi sende dene. Sadece hareket ettiririz onları, niyetle.
Niyet sürecin gidişatına yön veren talimattır, sadece başlangıcına değil.
Hangi niyetle başlarsak bir şeye sonucu da aynı niyet belirler. Tabii yarı yolda niyet değişmez ise. Niyet değişirse, emin ol yaptığın şeyin sonucunu da değiştirmiş olursun. Yani elma tohumunu toprağa ektiğinde elma ağacı çıkar. Elma tohumundan armut çıkmaz. Fakat sen elmalar çıkacak mı diye beklemeden toprağı eşeleyip armut tohumu atmışsan o zaman armut ağacına merhaba dersin. (neden elmalar çıkmadı diye de söylenme tabii)
Niyet farkındalık gerektirir.
Doğum günleri, yeni yıl gibi özel günler varolan niyetlerime yeniden göz atma; tamamlanmış, adım atılmış, tamamiyle vazgeçilmiş veya yarı yoldan dönülmüş olanlarının üzerinden geçtiğim zamanlar. Aslında zihinsel bir sınırlama yaratarak bu niyetleri belirlediğiminde kısa zaman öncesine kadar farkında değildim.
Yeni niyetler belirlemeden, istek ve arzularını sıralamadan önce olmuş olanlara göz atmayı denedin mi?
Yaşamın akışında sürüklendiğimi hissettiğim zamanlarda, projelerimi tamamladığımda veya yeni bir şeylere başladığımda mutlaka yapıyorum. Bazen eğlenceli bazen sürprizli bazende üzücü oluyor. Sonuçta nerden yola çıktığımı fark edip şükredebiliyor, kendimi takdir edebiliyor ve nereye gittiğimi daha net görüyorum ya da nereye gitmeyi istediğimi…
Bilinçli olarak konuşmalarını ve davranışlarını yeniden hatırlamak, bir araya getirmek aslında yogik pratik. Geleneksel yoga hocalarının çoğu bunun kişisel büyüme için gerekli bir ihtiyaç olduğunun altını çiziyor – hatta bunu sadece yılda bir değil haftada bir belki de günde bir yapmamız gerektiğini söylüyorlar. 20. yüzyılın büyük yoga ustalarından Swami Shivananda ‘özetleme’yi 20 sipiritüel öğretisinin merkezine yerleştirmiş.
- sipiritüel ajanda tut ve her gün not al.
- geçmiş hatalarının üzerinde düşünceler üretip durma
Başka türlü yapmayı hayal ettiğin şeyleri listelemek aslında geçmişe takılı kalmakla ilgili olmadığını fark ettim. Evet geçmişe bakıyorsun fakat pişmanlıklarla bezenen negatif ve yargılama içine gömülmüş anılarından da kendini arındırıyorsun.
Yaşamının bir sonraki fazına geçmek demek yaşadıklarının üstünü örtmek, onları saklamak veya onları yok saymak demek değil. Bilinçli şekilde geçmişe bakabildiğinde bilinçli olarak yeniye adım atarsın. Yaşam çok hızlı geçiyor. (bir şeyleri beklediğimizde oldukça yavaş!) Öyle ki sanki arkanda yok oluyor. Başardıklarını unutuyorsun. Başına gelen iyi şeyleri unutuyorsun. Gerçek kendinle buluştuğun anları unutuyorsun. Pozitif anları gözden kaybederken zor anlarında hatırlamamak için üstünü örtüyorsun. Eğer hatırlarsan kendi kendinin hesabını keseceksin, suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışıp başkasını suçlu göstereceksin. Ne tepki verirsen ver unutma bilinçaltına yerleşecek.
Tepki anında bulunduğumuz andan çıkmışızdır
Gergin bir konuşma, hislerinin zedelenmesi, hayal kırıklığı veya başkası tarafından mutsuzluk yaşamakla beden olana takılır yani kayıt tutar. Hafıza nöronlarda katmanlanır, sonuçta da kaslarında…
Sırt ve boyun ağrılarının anksiyete veya öfke gibi işlenmemiş duygularla bağlantılı olduğunu biliyor musun?
Yüklü duyguları ve düşünceleri gömmeye çalıştığında bedende acı yaratırsın. Bu senin konuşmana ve davranışlarına yansır.
Niyet Devrimi için Özetlemek ; enerji yüklü bir olayı anımsamak, bilince geri getirmek, gerekirse vicdanınla sorgulamak ve sonra bırakmak.
Aslında bulmacanın eksik parçasını buluyorsun. Kolay bir yol değil, ve cesaret gerektirir. Nedenlere odaklanmak veya geçmişte kalmak yerine (psikoterapinin yöntemi bu) özetliyoruz. Amacımız zihinsel ve duygusal temizlik yapmak.
Salonundaki koltuk takımın eskimiş ve kullanılmaz halde. Maddi imkanın var, zamanın var. Yeni bir koltuk alıp eve geliyorsun ve bir türlü yerleşemiyorsun. Eski koltuğundan vazgeçmeden yeni koltuğu salonuna yerleştirmen biraz zor.
Başarılarını takdir edip hatalarını kabul ettiğinde, yaşadıklarından dersini almış oluyorsun. İşte o zaman onlara bağlı duygulardan da özgürleşiyorsun.
Kendine dürüst bir bakışla Niyet Devrimi gerçekleşir.
M.F.