Değişen Bensem, Dönüşen Kim?
Pamukta fasulye yetiştirmeyi ilkokul veya ortaokulda deney olarak uygulamışlar vardır. Uygulamamış olanlarınız varsa bile pamuk içine yerleştirilen fasulye tanesinin gerekli ıslaklıkta bırakılarak bir süre sonra bitkinin çıktığını duymuşsunuzdur. Toprağa atılan tohum gibi fasulyede bir tohum olarak pamukta bekletilerek bitki olur ve bir gün dallarında kendisinin aynı fasulyeleri bulursunuz.
Tohumun bitkiye dönüşmesi biraz zaman alır. Beklemek gerekir, fazla sulamamak gerekir, yerinden oynatmamak gerekir, ışık alması gerekir, en önemlisi bekleme sürecinde sabırlı ve özenli olmak gerekir. Dönüşüm zamanı geldiğinde tohum bitki olur, ve bir gün meyvaları oluşmaya başlar.
Sizce fasulye değişiyor mudur yoksa dönüşüyor mudur? Değişen fasulye ise dönüşen ne?
Yaşamlarımız sürekli bir değişim içinde. Araba kullanırken şerit değiştiriyoruz, liseden üniversiteye geçerken okullarımızı değiştiriyoruz… Saçlarımızı değiştiriyoruz, kıyafetlerimizi ve ayakkabılarımızı değiştiriyoruz. Bize hoş gelen bir koku bulunca, parfümlerimizi değiştiriyoruz. İşlerimizi değiştiriyoruz, ilişkilerimizi değiştiriyoruz, yeni bir teknoloji çıktığında bilgisayarlarımızı değiştiriyoruz, telefonlarımızı değiştiriyoruz, yediklerimizi değiştiriyoruz… Daha rahat, daha ekonomik, daha iyi, daha lüks, daha uygun, daha düzenli, daha sağlıklı… kısacası daha olan her şey için sürekli değişiklik yapıyoruz. Sanki bir şekilde doymuyoruz ve değiştirdikçe değiştiriyoruz.
Biz değiştiğimiz için ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri konu dışı tutuyorum. Eskimiş ve artık işe yaramayanı değiştirmek ihtiyaç. Boyun uzadığı zaman kıyafetlerini değiştirmek, işe giderken pijamalarını takım elbise ile değiştirmek, spor yaparken ayakkabı değiştirmek … bunlar ihtiyaç. Birde dayatılan değişimler var…
Moda olanı satın alıp tarzını trendlere göre yaratmak, bloggerları takip edip onlar ne giyiyorsa uygulamaya çalışmak gibi aslında ihtiyacın olmayan bir şeyi yaşamına dahil etmekten bahsediyorum. Kendimin de zamanında sıklıkla yaptığı hatalardan biriydi bu. Genelde de bir süre sonra o satın aldıklarım dolabın köşesine terk edildi.
Değişen Bensem, Dönüşen Kim?
Değişimde geçmiş olana bakarız, ondan memnun olmadığımızı fark ederiz ve onu yeniden düzenlemeye girişiriz. Kendimizde tabii ki yapıcı, işlevsel değişimler olumlu sonuç verir. Dayatılan değişimler sıkıntı yaratır. Bir de kendi dışımızdakini değiştirmeye kalkarsak işte orada sorunlar başlar.
Sürekli ilişkileri konusunda sıkıntı yaşayan bir arkadaşıma sebebin ne olabileceğini sorduğumda yanıtı karşı tarafta onun beklentilerine uymayan davranışları sayardı. Peki derdim neden beraber olmaya başladın veya halen beraber olmaya devam ediyorsun? Değişmesini bekliyorum cevabını yapıştırırdı. Sizce ötekini değiştirebilir miyiz?
Değişen Bensem, Dönüşen Kim?
Enerjini başkasını değiştirmeye harcamak yerine onunla olan ilişkide kendinin ona karşı gerçekte ne hissettiğini ve ilişki yaşamanın senin için ne anlama geldiğini sormak daha az enerji harcatıyor. Denenmiş ve uygulaması olumlu sonuç alınmış bir süreç bu. Aynı bitkinin tohumdan çıkması gibi ilişkilerin dönüşüme uğruyor. Sabır, özen, dürüstlük ve en başta kendini tanımayı gerektirir. En başında da kendinle olan ilişkini yeniden tanımlaman gerekir. Kendini tanıdıkça, kendini olduğu gibi kabul ettikçe, kendini sevdikçe seni mutlu eden ilişkilerin yaşamında var olmaması için hiç bir engel yok. Tek engel kendimimiz…
Tırtıl, kelebek olacağının farkında olmadan sürünüp durur yerde, dallarda. Beğenmez onu kimse ama onun için önemli değildir. O bir gün bile neden ben tırtılım diye sormaz. Zamanı gelince pupa oluşur, içine döner. Pupanın içinden çıkma zamanı geldiğinde kanatları çıkar ortaya, uçabildiğini fark eder. zorlu bir süreç geçmesi özgürlüğünün yanında önemini kaybeder ve çiçekler arasında süzülüverir güzelliği ile.
Geçmişle olan bağlarını koparmakla, şimdide olduğunun farkındalığı, kendini sevmek ve inançla dönüşüm gerçek olur. En önemlisi de o kozanın içinden çıkacağını ve kanatlarını açıp özgürce uçacağına inanarak dönüşüm gerçek olur… Geçmişte ne olduğu ile değil, şimdide olanla yeni bir gelecek yaratma inancı seni dönüşümün kendisi yapar. Değişim geçicidir fakat dönüşüm kalıcı. Değişim davranışların sonucudur, dönüşüm kişinin kendi kimliğinin. Bir şeyleri yapma şeklimizi değiştirebiliriz ve sonra eskiye döneriz. Dönüşümde ise artık eski olan kalmamıştır.
Captain America en favori kahramanlarımdan biri. Zayıf ve çelimsiz biriyken asker olup düşmana karşı mücadele etmek istiyor. Vazgeçmiyor, uğraşıyor ve bir şekilde kabul ediliyor. Kendini kabullenişi ve kendine olan inancı ile de güçlü ve cesur kurtarıcıya dönüşüyor.