Eğer uçmak istiyorsan seni aşağı çekenlerden vazgeçmen lazım. – Toni Morrison
Bu dünya üzerindeki ilk ilişkimiz kendi kendimizle başladı. Fakat bunu bile dışarıdaki güçler şekillendirdi.
Doğdumuz ortam, çevre, toplum, ailemiz yaşamlarımızın geri kalanını belirleyen faktörler diyor uzmanlar. Özellikle bunun gerçekleşmesine etken olanlar kendimizle ve dışarıdaki ile olan ilişkilerimiz.
Evlerimizdeki dinamikleri gözlemleyerek ve deneyimleyerek öğrendik. Beynimiz söylemleri özümsedi. Yargılar üzerimize işlenirken bizimle ilgili anlatılanlar kişiliğimizin parçası oldu. Çevremizdeki seslerden duyduğumuz kelimeler iç sesimize işlendi. Daha sonra parçamız yapacağımız seslerin kombinasyonu kendimizle olan ilişkimizle beraber çevremizle olan ilişkilerimizin gelişmesinde büyük rol oynadı.
Dış dünya içerideki gerçekliğimizi şekillendirirken, aynı zamanda dışarıdaki ile olan bağlantımızı kurmamızı sağladı.
Bizimle çocukken ilgilenenlerin
- strese olan tepkileri
- tartışmalardaki davranışları
- Kendileri, bizle ve dış dünya ile olan ilişkileri
- Oluşturdukları sınırları ve korkuları
- Yaşamla ilgili endişeleri
- Kendi gerçekliklerinden uzaklaşmaları
ile öğrendik.
Ailem bana verebileceklerinin en iyisini verdi. Sevmeyi, sorumluluk almayı, çalışkanlığı, mükemmel olmayı, disiplini, sağlıklı olmayı, hizmet etmeyi, paylaşmayı ve Allah’a inanmayı öğretti. Fakat stres ile nasıl başa çıkacağımı, zorluklar karşısındaki tepkimi, yeterli hissetmeyi, kendimle barışık olmayı ve kendime inanmayı geliştiremedim.
Yoga hayatıma girene kadar kendimi yeterince tanımıyordum çünkü kendimle ve başkaları ile sağlıklı ilişkim yoktu. (yoga kendimle ilişki kurmama, ben ne istiyorum, benim neye ihtiyacım var sorularına cevap vermeme araç oldu)
Kendinle ilgili vizyonun nedir? Yıllık gelirini, hangi derece ile okulunu bitirmeyi amaçladığını, istediğin otomobili veya hayal ettiğin yolculuğu sormuyorum. Bunlar amaçlar, hedefler. Vizyonunu soruyorum.
— Kendinle ilgili nasıl hissetmek istiyorsun?
Panik ataklar, zararlı ilişkiler, kendini saklama, sosyal medya, takıntılarla geçen engebeli bir yolculuktan sonra öğrendiğim her deneyimin değeri paha biçilemez.
Meditasyon, yoga, koçluk, okumalar, yazı yazmak, dua etmek ve başkalarına yardımcı olmak beni destekleyen araçlar olurken nasıl sorusunu sormak bütün geçmişi değiştirdi, dönüştürdü.
Değiştirme Gücümüz
Nasıl kendinle sağlıklı bir ilişki kurabilirsin?
Nasıl kendinle iletişim içinde olabilirsin?
Nasıl kendini yargılamadan ve eleştirmeden yaşabilirsin?
Nasıl kendinle ilgili bahaneler uydurmaktan vazgeçersin?
Evet, ailen seni yetiştirdi. Fakat devam ettirmek senin sorumluluğun. Büyümek biten veya tamamlanan bir şey değil. Sürekli değişim içindeyiz çünkü dünya değişiyor. Bedenin değişiyor, dünya değişiyor, zihin değişiyor, tepkilerin değişiyor. Başlangıçtaki sen ve şimdiki sen arasındaki farkı görmek için illa kanıt arıyorsan eski fotoğrafların ile şimdiki halini yan yana getir ve dikkatle bak.
Hatırla, kendin için hayal ettiğin gerçekliği yaratma sırası sende.
Gözlerini kapat. 5 kez nefes alıp ver. Sonra gözlerini aç ve çevrene bak. Ne görüyorsun, ne işitiyorsun, ne koku geliyor, ne tad var ağzında, neye dokunuyorsun? Bu anda olduğunu sana hatırlatan meditasyon sonrası Ben ne istiyorum diye sor… (sadece 5 kez nefes alıp verdikten sonra da yapabilirsin)